Het dieren ABC

Alles over honden

Addison is een aandoening gekenmerkt door het feit dat het lichaam onvoldoende cortisol (stresshormoon) en aldosterone (water-en zoutbalans in het lichaam) kan aanmaken. Dit omdat de bijnieren aangetast zijn, vaak auto-immuun. De symptomen bij addison zijn zeer variabel en subtiel.

Likt uw hond continu aan zijn teentjes of heeft hij steeds opnieuw oorontstekingen of huidinfecties? Bovendien heeft uw hond ook continu jeuk? Dan zou uw hond wel eens allergisch kunnen zijn.

Atopie is een genetische aanleg om een allergie of overgevoeligheid ten opzichte van omgevingsallergenen te ontwikkelen. De meest voorkomende allergenen zijn huisstofmijten, pollen en voedingseiwitten. Het immuunsysteem zal overreageren op deze vreemde substanties wat leidt tot jeuk en ontsteking. De meeste honden beginnen symptomen van allergie te vertonen op een leeftijd van 1 tot 3 jaar.

De anaalklieren zijn twee kleine zakjes die zich beiderzijds van de anaalopening bevinden op 4 en 8 uur. Ze produceren een sterk ruikende substantie die samen met de stoelgang worden uitgescheiden en belangrijk is voor het territoriaal gedrag van honden. De anaalklieren worden geleegd als de hond stoelgang maakt. Bij stress of paniek zullen honden de anaaklieren ook legen.

Soms kunnen de anaalklieren niet meer legen omdat de afvoerbuisjes te smal zijn of omdat de stoelgang te slap is waardoor ze niet worden geleegd. Als uw hond verstopte anaalklieren heeft gaan ze aan de anaalregio likken, sleetje rijden en pijn vertonen bij het naar toilet gaan. Soms kan het zelfs evolueren naar een abces.. Bij honden met anaalklierproblemen is het dus belangrijk om ze regelmatig te laten ledigen en ervoor te zorgen dat de stoelgang een goede consistentie heeft.

Bij artrose zal het kraakbeen dat zich in het gewricht van uw hond bevindt langzaam aan afslijten. Vaak gaat uw hond dan manken en pijn krijgen in zijn gewrichten. Artrose kan primair zijn of secundair aan een orthopedische aandoening zoals heupdysplasie, patellaluxatie, elleboogdysplasie,… Door abnormale stress op het gewrichtskraakbeen zal dit worden afgebroken door enzymen, het kraakbeen wordt zachter en er ontstaat nieuwbeenvorming.

Bij honden met artrose is het belangrijk om er voor te zorgen dat ze geen overgewicht hebben. Ook mogen ze niet te lang wandelen maar is het belangrijk dat ze toch een beetje in beweging blijven, want rust roest. Daarnaast is pijnstilling ook heel belangrijk.

Urolithiasis of urinewegstenen is de verzamelnaam voor de aanwezigheid van stenen in de urinewegen van uw hond (nier, urineleider, blaas, urinebuis). De meest voorkomende stenen zijn struviet, calciumoxalaat, cystine en ammonium uraten.

Vaak zal uw hond dan moeilijkheden en pijn vertonen bij het plassen, meerdere kleine plasjes maken en zal er soms bloed bij de urine zitten. Sommige stenen zijn behandelbaar met voeding, andere stenen zullen chirurgisch moeten worden verwijderd. Ook kan een onderliggende blaasontsteking vaak aanleiding geven tot de vorming van blaasstenen.

Kom gerust eens langs als uw hond problemen vertoont bij het plassen.

Een bloedonderzoek kan heel veel vertellen over de algemene toestand van uw dier. Is uw hond ernstig ziek? Dan kan een bloedonderzoek zeker en vast meer informatie bieden en de onderliggende oorzaak identificeren.

Een bloedstaalname gebeurt bij de dierenarts door middel van een naaldje in een bloedvat in de poot. De bloedbuisjes gaan dezelfde dag nog naar het labo en laten wij u de bevindingen van de resultaten zo snel mogelijk weten. Ook kan een bloedonderzoek op zijn plaats zijn bij de meer senior honden om verouderingsziekten vroegtijdig op te sporen.

Dit is een syndroom dat heel veel voorkomt bij de kortsnuitige of brachycephale rassen (engelse bulldog, mopshond, franse bulldog,…). Dieren met een korte neus hebben evenveel weefsels (spieren, huid, tong,…) als een hond met een lange neus, alleen hebben ze veel minder botweefsel en is al dat weefsel eigenlijk samengeduwd. Hierdoor ontstaan er allerlei ademhalingsproblemen: een zeer lang en dik zacht gehemelte, een vernauwd strottenhoofd, nauwe neusgaten en een zeer nauwe luchtpijp en in het ergste geval zelfs collaps van het strottenhoofd. Hierdoor hebben deze honden vaak moeilijkheden met ademen, gaan ze snurken en zullen ze bij inspanningen sneller in ademnood sukkelen. Ook zullen ze minder goed kunnen omgaan met hitte omdat de neus vaak wordt gebruikt voor afkoeling.

Braken en diarree zijn veel voorkomend bij honden en kunnen door een groot aantal ziekten worden veroorzaakt. Diarree zal optreden wanneer de normale functie van de darmen verstoort is en de absorptie van vocht en voedingsstoffen abnormaal is. Braken treedt op wanneer de maagfunctie verstoort is. Het is belangrijk om een onderscheid te maken met regurgitatie, hierbij zal het voedsel naar buiten onmiddellijk na de maaltijd onverteerd naar buiten komen, zonder buikcontracties of misselijkheid. Zowel braken als diarree kunnen door virale, bacteriële en parasitaire infecties worden veroorzaakt. Ook door veranderingen in dieet, stress, opname van toxische stoffen of medicatie en door meer ernstige onderliggende aandoeningen van het maagdarmstelsel of andere organen in het lichaam. Heeft uw hond diarree of braakt hij regelmatig? Contacteer dan uw dierenarts voor meer informatie.

Waarom uw reu castreren?

Ook dit heeft als voornaamste doel dat uw hond zich niet meer kan voortplanten. Daarnaast kan het ook helpen bij gedrags- en prostaatproblemen. Castratie biedt echter geen 100% garantie voor het oplossen van gedragsproblemen. Een castratie kan vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden.

Bij een castratie worden de teelballen van de reu verwijderd.

Ook bij deze ingreep mag uw hond reeds in de namiddag naar huis als alles vlot verloopt.

In België moeten alle honden verplicht gechipt en geregistreerd worden vóór de leeftijd van 8 weken of vóór de verkoop of de adoptie. De verkoper moet de chip overschrijven op naam van de koper via www.dogid.be.

Een elektronische chip wordt onderhuids geplaatst ter hoogte van de hals en zorgt ervoor dat de hond gelinkt is aan zijn baasje. Als uw hond verloren loopt en gevonden wordt kan de eigenaar op deze manier zeer snel teruggevonden worden.  Eigenaar en hond staan samen met een uniek chip- en paspoortnummer geregistreerd in een centrale databank (dogid).

Als de balletjes van uw hond na de leeftijd van 6 maanden nog niet ingedaald zijn (zich in het scrotum bevinden), dan heeft uw hondje cryptorchidie. Als foetus legt de testikel een traject af van aan de nieren tot in het scrotum, soms geraken ze niet alletwee op hun eindbestemming en blijft er ééntje of beiden ergens steken. Als deze zich in de buik bevinden (hogere lichaamstemperatuur) is er een kans dat deze tumoraal ontaarden. Het is dus belangrijk dat honden met cryptorchidie gecastreerd worden en dat er ook niet verder mee gekweekt wordt aangezien dit een erfelijke aandoening is.

Cushing wordt veroorzaakt door een langdurige blootstelling aan hoge cortisol gehaltes. Cortisol wordt geproduceerd door de bijnier. Cushing wordt ofwel veroorzaakt door een tumor in de hypofyse ofwel door een tumor van de bijnier zelf. Honden met cushing zullen veel drinken, meer honger hebben, slechte vachtkwaliteit en een zeer dunne en fragiele huid. Ook de spieren zullen verzwakken, hierdoor zullen ze moeilijkheden hebben met lange inspanningen. Ook de lever zal toenemen in grootte. Deze aandoening kan medicamenteus behandeld worden.

Tijdens een detartratie wordt het tandsteen en tandplak dat zich op het gebit van uw hond bevindt verwijderd. Hiervoor nemen ze best 5 dagen op voorhand reeds antibiotica. U brengt uw hondje ‘s ochtends nuchter binnen en tegen de namiddag kan u hem al komen ophalen. Daarna gaat uw hondje naar huis met een schoon gebit en moet hij of zijn nog 5 dagen antibiotica nemen. Als er tandjes getrokken zijn geven wij nog wat extra pijnstilling mee. Om het gebit van uw hond proper te houden raden wij aan om regelmatig te poetsen. Als dit moeilijk is kan u ook overgaan op andere hulpmiddeltjes zoals enzymatische kauwbeentjes, snoepjes, mondwater,… Er zijn allerlei opties!

Kom gerust eens langs voor meer informatie.

Diabetes of suikerziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline. Insuline is een hormoon dat er voor zorgt dat het glucose (suiker) gehalte in het bloed optimaal blijft, het duwt suiker in de cellen. Bij een tekort aan insuline zal er een teveel aan suiker ontstaan in de bloedbaan van uw hond en komt er uiteindelijk ook suiker in de urine van uw hond terecht. Honden met diabetes zullen meer drinken dan normaal en gewicht verliezen ondanks het feit dat ze goed eten. Vroege detectie van diabetes is belangrijk. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes. Vrouwelijke honden worden bovendien best gesteriliseerd, de diabetes is dan beter te controleren. Diabetes kan behandeld worden door middel van insuline injecties, ook gecontroleerde beweging en de juiste voeding is hier op zijn plaats.

Braken en diarree zijn veel voorkomend bij honden en kunnen door een groot aantal ziekten worden veroorzaakt. Diarree zal optreden wanneer de normale functie van de darmen verstoort is en de absorptie van vocht en voedingsstoffen abnormaal is. Braken treedt op wanneer de maagfunctie verstoort is. Het is belangrijk om een onderscheid te maken met regurgitatie, hierbij zal het voedsel naar buiten onmiddellijk na de maaltijd onverteerd naar buiten komen, zonder buikcontracties of misselijkheid. Zowel braken als diarree kunnen door virale, bacteriële en parasitaire infecties worden veroorzaakt. Ook door veranderingen in dieet, stress, opname van toxische stoffen of medicatie en door meer ernstige onderliggende aandoeningen van het maagdarmstelsel of andere organen in het lichaam. Heeft uw hond diarree of braakt hij regelmatig? Contacteer dan uw dierenarts voor meer informatie.

Elleboogdysplasie is een gewrichtsaandoening die vaak voorkomt bij de grotere hondenrassen. Verschillende plaatsen in het ellebooggewricht kunnen aangetast zijn. Honden met elleboogdysplasie zullen mankheid vertonen aan de voorpootjes. Ook kan het ellebooggewricht opgezet en pijnlijk zijn, op langere termijn kan er zich arthrose ontwikkelen in het aangetaste gewricht. Door middel van een uitgebreid orthopedisch onderzoek en radiografieën kunnen wij achterhalen of uw hond al dan niet een elleboogprobleem heeft.

Epilepsie ontstaat ten gevolge van een stoornis in de balans van de stimulerende en onderdrukkende neurotransmitters in de hersenen. Een aanval wordt gekenmerkt door verlies van bewustzijn, fietsbewegingen, verlies van urine en stoelgang. Meestal duurt zo een aanval 1 tot 3 minuten. Film de aanval en noteer het tijdstip van de aanval. Zo kunnen we bepalen of behandeling reeds noodzakelijk is. Blijf tijdens een aanval vooral kalm, uw hond heeft geen pijn want hij is buiten bewustzijn. Contacteer uw dierenarts als de aanval aanhoudt en als de tussenperiode tussen de aanvallen korter wordt. Wij zullen dan kijken of er ook een onderliggende oorzaak is van de aanvallen.

Je hebt samen met je huisdier allerlei mooie momenten beleefd, maar stilaan wordt het duidelijk dat zijn of haar einde nadert. Overgaan tot de pijnlijke beslissing om afscheid te nemen van een trouwe vriend is dan ook niet gemakkelijk. Als uw hond of kat ongeneeslijke pijn heeft, niet meer kan eten of drinken, niet goed kan ademhalen of naar adem snakt, niet meer zindelijk is, niet meer kan stappen of een verminderd bewustzijn vertoont is het teken dat de tijd rijp is om hem te laten gaan. Kortom als de levenskwaliteit van uw dier niet meer optimaal is, uw dierenarts zal u hierin begeleiden. Uw diertje krijgt eerst een spuitje voor te slapen, hierdoor voelt hij geen pijn meer en is hij niet meer bij bewustzijn. Daarna volgt het laatste spuitje. Achteraf kan u kiezen uw dier mee te nemen naar huis, bij ons te laten of om hem te laten cremeren bij een daarvoor gespecialiseerde firma.

Giardia is een parasiet die overgedragen wordt door middel van besmet water en stoelgang. Het veroorzaakt diarree, verminderde eetlust en braken bij uw hondje. Daarnaast is het heel erg besmettelijk en kan het ook overgaan op mensen. Het is dus heel erg belangrijk om de hygiëne hierbij te respecteren. Giardia kan aangetoond worden in de mest.

Een hartruisje is een abnormale harttoon dat uw dierenarts vaststelt terwijl hij of zij naar het hart van uw hond luistert. Om te achterhalen wat de onderliggende oorzaak is kunnen we overgaan op een echocardiografie of radiografie. Ook de intensiteit van het ruisje bepalen is belangrijk en uiteraard de oorzaak. Op die manier kan er een gerichte behandeling worden ingesteld. Een hartruisje wordt veroorzaakt door allerlei aandoeningen die en turbulentie of wildstroom veroorzaken in het bloed in het hart. Vaak wordt dit veroorzaakt door hartklepinsufficiënties, defecten in de hartspierwand, gedilateerde cardiomyopathie, endocarditis (ontsteking van de hartklep) of fysiologisch. Een hartaandoening zal daarnaast nog andere symptomen met zich meebrengen, zoals hoesten, moeilijke of snelle ademhaling, hijgen, inspanningsintolerantie, zwakte, flauwvallen, blauwe slijmvliezen, vocht op de longen,… Afhankelijk van de ernst van de hartaandoening kan uw hondje nog geruime tijd verder leven met behulp van de juiste medicatie.

Een hernia kan duiden op een buik-, navel- of liesbreuk of op een hernia in de rug.

Heupdysplasie een veel voorkomende gewrichtsaandoening bij grotere honden. Aangetaste honden hebben vaak een genetische aanleg om heupdysplasie te ontwikkelen maar de ernst van de ziekte kan ook beïnvloed worden door andere factoren. Het veroorzaakt instabiliteit van het heupgewricht, pijn, mankheid op jonge leeftijd en arthrose op latere leeftijd. Ook hier zullen obesitas en een teveel aan lichaamsbeweging negatieve effecten hebben op de heupen, extra belasting van de heupen willen we daarom vermijden. Opsporen van heupdysplasie doen we door middel van een radiografie.

Dit zijn zones van intense irritatie waar de hond zich veelvuldig krabt, likt of schuurt, de huid is er zeer rood en heeft doorgaans een vochtig aspect. Dit kan zeer snel opduiken en ongemak geven. Een hotspot kan veroorzaakt worden door o.a. een onderliggende allergie, parasieten of een oorontsteking.

Urinaire incontinentie is het verlies van controle over de blaas en kan worden veroorzaakt door allerlei aandoeningen. Incontinentie komt meer voor bij teefjes dan bij reutjes. De urine zal uit de blaas lekken omwille van een overvulling van de blaas of een verzwakking van de urinebuis omwille van een stoornis in de bezenuwing van de spieren in de blaas of de urinebuis. Er zijn allerlei oorzaken van incontinentie, sommige dieren worden geboren met abnormaliteiten in de urinewegen, andere dieren ontwikkelen problemen op latere leeftijd. Zo lopen gesteriliseerde teefjes meer risico op incontinentie terwijl dit bij reutjes vaak te maken heeft met prostaatproblemen. Ook rugproblemen kunnen incontinentie veroorzaken door druk op de zenuwen.

Hoeveel jeuk is normaal en wanneer spreken we van overmatige jeuk? Het is belangrijk om de lichaamstaal van uw hond te (her)kennen. Onderstaand een aantal symptomen die erop wijzen dat een hond een medische behandeling nodig heeft.

 • Overmatig likken, kauwen, bijten of krabben
 • Overmatig rollen, wrijven of schuren
 • Kauwen aan de poten
 • Haaruitval
 • Terugkerende oorproblemen
 • Veranderingen in de huid, zoals letsels, verdikking of pigmentatie
 • Rode huid
 • Lichaamsgeur

Als uw hond een van de bovenstaande symptomen vertoont, is het mogelijk dat hij een onderliggende huidaandoening heeft. Het goede nieuws is dat er veilige en effectieve behandelingen beschikbaar zijn voor allergische en atopische jeuk. Kom gerust eens lang voor meer informatie en wij helpen u graag verder.

Kennelhoest is een ziekte complex bestaande uit Caniene para-influenzavirus, Caniene Adenovirus en Bordetella bronchiseptica. Het is een zeer besmettelijke aandoening die zich zeer snel zal verspreiden in een grote groep honden zoals een kennel. Het veroorzaakt een droge aanhoudende hoest door irritatie van de luchtpijp.

Er bestaat een kennelhoest vaccin, dit kan zowel door middel van een prikje als in de neus en moet jaarlijks herhaald worden. Een kennelhoest vaccin is enkel nodig indien uw hond regelmatig naar de hondenschool of naar een pension gaat.

De lichaamstemperatuur meten is een belangrijke onderdeel van het klinisch onderzoek. We spreken van koorts of een verhoogde lichaamstemperatuur bij de hond vanaf een temperatuur van ongeveer 39,2°C. Koorts kan veroorzaakt worden door een onderliggende ziekte zoals een infectie of door oververhitting (bijvoorbeeld in een hete auto in de zomer).

In het kniegewricht van de hond zitten er 2 kruisbanden, deze houden het kniegewricht samen. Vaak zal de voorste kruisband gedeeltelijk of volledig scheuren. Ontstaat meestal door slijtage, een plots trauma of beweging. Een voorste kruisbandruptuur is een van de belangrijkste oorzaken van manken in de achterpoot bij grote hondenrassen. De meniscus kan ook bijkomend gescheurd zijn. Door middel van een orthopedisch onderzoek en een radiografie kan een kruisband ruptuur worden opgespoord.

Bij LASER (Light Amplification by Stimulated Emitted Radiation) therapie worden er lichtgolven gebruikt om de cellen te stimuleren.

LASER lichtgolven werken in op de “energiecentrales” van de cellen. Net zoals bij andere fysiotherapeutische technieken moet het lichaam nog steeds zelf het meeste werk doen, maar we steken wel een serieus handje toe. Afhankelijk van de frequentie van de lichtgolven gaan verschillende weefsels gestimuleerd worden.

Grote wonden zullen door LASER behandeling sneller gaan genezen. Bepaalde zenuwletsels zullen sneller revalideren na LASER behandeling. LASER geeft sowieso warmte af. Hierdoor is het uitermate geschikt als ondersteunende therapie bij dieren met chronische gewrichtspijn.

De cyclus bij de teef is redelijk verschillend dan bij de vrouw. De teef wordt 2 à 3 keer per jaar loops, maar er zijn echter heel wat individuele verschillen. Tijdens de loopsheid laat de teef dekking toe en is er dus een kans op een zwangerschap. Teven gaan ook niet in een menopauze en zullen meestal heel hun leven cycleren.

De eerste loopsheid zal rond de leeftijd van 6 tot 12 maanden ongeveer optreden (80% van het volwassen lichaamsgewicht). Bij grotere rassen zal dit op latere leeftijd optreden (12 tot 18 maanden).

De cyclus van de hond kan in 4 fasen worden onderverdeeld: de pro-oestrus fase duurt ongeveer 9 dagen en in dit stadium zal de vulva zwellen en is er een rode bloederige uitvloei, reutjes zullen interesse tonen in de teef maar de teef zal zich niet laten dekken. De oestrus fase duurt ook ongeveer 9 dagen. De bloederige uitvloei neemt af en de teef laat zich dekken. Daarna treedt de metoestrus op, deze duurt ongeveer 45 dagen en tijdens dit stadium zal het progesteron gehalte stijgen zowel bij drachtige als niet-drachtige teven, tijdens deze periode kan er schijndracht ontstaan. Daarna treedt er een anoestrus fase op van 3-4 maanden, dit is een rustfase.

Een maagdilatatie en bijgevolg een maagtorsie treden meestal op bij grotere hondenrassen met een diepe borstkas. Honden met een maagdilatatie zijn rusteloos, speekselen en gaan braken zonder dat er voedsel uit komt. Omdat er gas opstapelt in de maag zal de maag uitzetten, het gas wordt geproduceerd door voedsel materiaal in de maag dat fermenteert of door lucht in te slikken. De maag blaast op als een ballon en kan uiteindelijk kantelen, een maagkanteling. Dit zorgt er voor dat het gas in de maag niet meer weg kan. Hierdoor ontstaat er een enorme druk op de grote bloedvaten in het lichaam en dit zal leiden tot shock. Een maagtorsie is een spoedgeval, contacteer met andere woorden zo snel mogelijk uw dierenarts.

Als uw hond mankt, toont dit aan dat hij of zij ergens pijn heeft. Een manke hond zal bij het steunen op de pijnlijke poot zijn kop naar omhoog brengen en naar beneden als hij steunt op de niet pijnlijke poot. Er kan een gewrichtsprobleem aan de basis liggen, dan gaan de gewrichten in kwestie pijnlijk en opgezet zijn. Daarnaast kan er ook een fractuur in het bot aanwezig zijn. Ook kan er een ander pijnlijk proces mankheid veroorzaken, zoals een infectie of een tumor. Na een grondig klinisch en orthopedisch onderzoek met eventueel een radiografie kunnen we de oorzaak van het manken snel achterhalen en de gepaste behandeling instellen.

Tumoren van de melkklieren of mammatumoren komen heel vaak voor bij teven die niet gesteriliseerd zijn. Hoe sneller u uw teef laat steriliseren, bijvoorbeeld 2 maand na de eerste loopsheid, hoe minder kans uw hond loopt om melkkliertumoren. Neem gerust contact op voor meer informatie en dan helpen wij u gerust verder.

Naar het buitenland met uw hond
Elk jaar opnieuw kijk je reikhalzend uit naar een welverdiende vakantie. Heb je beslist om je huisdier mee te nemen op reis? Dan is een goede voorbereiding cruciaal om samen zorgeloos en veilig te kunnen genieten.
Gevaar loert om de hoek…
Het is namelijk zo dat er heel wat parasieten en ongedierte rondkruipen of rondspringen op onze aardbol. En die hebben het allemaal gemunt op jouw trouwe viervoeter. Je ziet ze misschien niet, maar ze zijn er wel. Zeker niet alleen in exotische oorden zoals Aruba of Hawaii, maar ook gewoon in Europa. Bovendien kunnen deze nare beestjes heel wat gevaarlijke ziektes overdragen op je huisdier én je gezin, soms zelfs van levensbedreigende aard.
Je dierenarts weet raad
Daarom is het belangrijk om je hond of kat optimaal te beschermen voordat je jouw koffers pakt. Neem op tijd je voorzorgen en ga langs bij de dierenarts. Die bespreekt alle preventieve en beschermende maatregelen die je kan nemen en helpt om je kleine reisgezel parasietenvrij te houden. Een verwittigd baasje is er twee waard, toch?
U gaat op vakantie en uw hond gaat mee? Hou dan rekening met volgende
factoren:
Identificatie en registratie
Uw huisdier moet geïdentificeerd zijn door middel van een chip. Daarnaast moet uw huisdier ook een Europees paspoort hebben.
Vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës)
De vaccinatie tegen rabiës is verplicht. Dit kan vanaf de leeftijd van 12 weken, maar uw huisdier moet wel geïdentificeerd zijn. De eerste vaccinatie moet minstens 21 dagen voor de afreis gebeuren, omdat de geldigheidsduur pas dan begint te lopen.
Reizen met meer dan 5 dieren
Als u reist met meer dan 5 dieren, moet u de regels voor commercieel vervoer naleven. De dieren moeten een klinisch onderzoek ondergaan en hun paspoort moet worden aangevuld met een bijkomend certificaat, dat wordt uitgegeven door de Provinciale Controle Eenheid van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de voedselketen (FAVV).
Andere voorwaarden
Voor reizen naar het Verenigd-Koninkrijk, Ierland, Finland en Malta is ook een behandeling tegen de worm Echinococcus multilocularis vereist. Die moet ten vroegste 120 uur en ten laatste 24 uur vóór de geplande binnenkomst in één van deze lidstaten gebeuren, en in het paspoort worden ingeschreven.
Reizen met dieren jonger dan 3 maanden.
Dieren die jonger dan 12 weken zijn, en niet (geldig) gevaccineerd tegen rabiës, worden niet in alle lidstaten toegelaten.
Meer informatie over de voorwaarden van de verschillende lidstaten vindt u op deze website: www.dogsincluded.be
Gaat uw hond niet mee op vakantie?
De honden in hun eigen huis laten, of bij een bekende thuis, is ook een goede oplossing. Natuurlijk moet er dan wel iemand de honden verzorgen en uitlaten. Zoek hiervoor een vertrouwd persoon zoals een familielid of een buur.
U kan ook op zoek gaan naar een betrouwbaar pension waar uw hond terecht kan tijdens de vakantieperiode. Vaak zijn er wel vaccinatie voorwaarden aan verbonden. Contacteer daarom op voorhand uw dierenarts.

Ik heb een nieuwe pup, wat nu?

 1. Voeding en drinkwater

In de eerste levensweken van je pup drinkt hij/zij moedermelk bij de mama.

Vanaf de leeftijd van ongeveer 4 weken leert de pup geleidelijk aan water en vaste voeding te eten. Wanneer de pup bij zijn nieuwe gezin komt eet hij/zij dus vaak al vaste voeding. De eerste weken hebben pups meerdere maaltijden per dag nodig. Ze hebben weinig reserves en kunnen niet tegen lange periodes zonder eten.

Geef de eerste dagen bij voorkeur de voeding van bij de fokker. Daarna kan je geleidelijk aan overschakelen naar een gebalanceerde en kwalitatieve voeding naar keuze. Vraag hierbij gerust raad aan je dierenarts.

Aangezien pups snel groeien is het belangrijk om de hoeveelheid voeding die je geeft regelmatig aan te passen aan het gewicht van de pup.

Zorg daarnaast altijd voor een bakje vers drinkwater. Zet zijn eet-en drinkbakje daarom op een bij voorkeur rustige plaats zonder veel passage.

 1. Comfortabele rustplaats

Wat is voor jouw pup een comfortabele rustplaats? Enkele tips:- Zachte materialen

– Voldoende ruimte

– Weinig passage

– Geen tocht en een ideale temperatuur- Vernielzucht proof

 1. Niet te warm en niet te koud

Naarmate pups ouder worden hebben pups nood aan een omgeving en een temperatuur die rekening houdt met hun leeftijd, vachttype en gezondheidstoestand.

Opgelet! je pup nooit achterlaten in de auto, in de zon wordt een gesloten auto al snel een oven.

Hou er tijdens het wandelen ook rekening mee dat je pup zich minder goed kan beschermen tegen lage of extreem hoge temperaturen. In de winter is er sneller gevaar voor onderkoeling en in de zomer is er kans op een hitteslag, zeker bij pups met een dikke vacht.

 1. Wandelen op puppymaat

Voor pups betekent een wandeling iets helemaal anders dan voor mensen. Mensen gaan namelijk vaak doelbewust ergens naartoe wandelen, bijvoorbeeld naar de bakker of de supermarkt. Maar voor je pup is dit niet van toepassing! Voor pups betekent een wandeling een hele grote ontdekkingstocht. Dit bestaat uit een beetje stappen, snuffelen, rondkijken en wanneer je pup moe is uiteraard ook rusten.

Bouw de lengte van de wandelingen geleidelijk aan op en hou rekening met de mogelijkheden van je pup. Bovendien is niet alleen het stappen maar ook het ontdekken van nieuwe dingen enorm vermoeiend voor een klein hondje.

Wanneer je pup tijdens de wandeling gaat zitten of liggen kan dit betekenen dat hij gewoon moe is, maar het kan ook duiden op angst van nieuwe dingen die je pup ruikt, ziet of hoort. Stop even met wandelen en laat je pup herstellen.

Gewenning aan de lijn gebeurt best eerst in een vertrouwde omgeving, bij jou thuis of in de tuin. Ga je met je pup op wandel, kies dan voor een lange lijn en start op rustige plaatsen. Op die manier heeft jouw pup de mogelijkheid om de wijde wereld te ontdekken terwijl je toch zorgt voor de nodige veiligheid.

Misverstand: mensen denken wel eens dat pups in het begin juist moeten leren stappen aan de lijn. Dit klopt niet! Bij het verkennen van de wereld is zich veilig voelen veel belangrijker. Een lijn fungeert namelijk als veiligheid, niet als stuur van je pup.

 1. Bescherming tegen onoplosbare stress

Voor je pup is het belangrijk dat jij als veilige haven fungeert. Vermijd daarom stresserende situaties waarvoor je pup nog geen oplossing heeft. Leer ze herkennen en zorg ervoor dat dagdagelijkse situaties aangepast zijn aan de mogelijkheden van je pup.

 1. Goede relatie met het gezin

Honden zijn sociale dieren. Sociale interactie met het gezin op puppymaat is niet onbelangrijk. Voor een pup is het dan ook fijn om zich veilig te voelen bij zijn gezinsleden. Start bijvoorbeeld bij de begroeting van je pup. Geef je pup de kans om je op een rustige manier te besnuffelen en begroet hem verbaal, zodat je thuiskomst voor de pup een leuke ervaring is.

 1. Leer de taal van je pup

Samenleven lukt pas als je elkaar begrijpt en goed met elkaar kunt communiceren. Pups spreken echter geen mensentaal! Pups maken veel meer gebruik van lichaamstaal. Tal van gedragingen hebben in de puppytaal een totaal andere betekenis dan voor ons mensen. Bijvoorbeeld geeuwen duidt vaak aan dat pups een situatie als spannend of stresserend ervaren. Terwijl geeuwen bij mensen vaak doet denken aan vermoeidheid.

Daarnaast zijn er tal van gedragingen waarvan mensen verwachten dat een pup ze vertoont zonder ze te moeten leren. Terwijl dit vaak niet het geval is. Bijvoorbeeld mooi aan de lijn lopen, niet aan schoenen bijten, de behoefte buiten doen, alleen blijven,…

Je pup heeft met andere woorden tijd en geduld nodig om dit alles aan te leren. Help je pup hierbij, stapje voor stapje.

 1. Vermijd fouten

Het is belangrijk te beseffen dat ongewenste gedragingen of fouten, etiketten zijn die wij op gedrag kleven vanuit onze mensenbril. Voor een pup zijn deze etiketten niet leesbaar.

Misschien vindt jouw pup deze ongewenste gedragingen juist heel prettig, bijvoorbeeld putten graven in de tuin.

Mensen denken vaak dat pups best leren uit hun fouten. Dit klopt niet. Pups leren best in een omgeving waar ze geen fouten kunnen maken.

 1. Versterk gewenst gedrag.

Wanneer je pup een actie onderneemt en die levert iets aangenaams op (bijvoorbeeld een snoepje), dat is de kans groot dat hij die actie opnieuw zal doen. Wanneer je pup gedrag vertoont dat jij gewenst vindt, dan kan je dit gedrag benadrukken door je pup te belonen. Belangrijk is dat je de beloning toedient net na of terwijl jouw pup het gedrag uitvoert. Pas de beloning regelmatig toe,, hierdoor zal je pup dit gedrag meer vertonen en ondertussen ook leren wat jij leuk vindt.

 1. Negeer ongewenst gedrag

Pups vertonen af en toe gedrag dat mensen als ongewenst ervaren. Gelukkig zijn de meeste van die gedragingen kortstondig en hebben ze als enig doel ‘verkennen’. Probeer ongewenst gedrag te zien als een fase. Vertoont je pup gedrag dat ongewenst is, maar geen ernstige gevolgen heeft, negeer het dan.

 1. Grijp tijdig in

Tijdig ingrijpen betekent vooral je pup observeren en hem op andere gedachten brengen nog voor hij ongewenst gedrag kan vertonen. Probeer zijn actie voor te zijn en moedig hem aan om ander, gewenst gedrag te vertonen

 1. Leer gewenst gedrag aan

Om het juiste gedrag te kunnen vertonen hebben pups correcte sturing nodig. Bijvoorbeeld: je pup komt binnen met vuile modderpootjes, op dat moment heeft hij geen idee wat jij van hem verwacht. Leer hem wat hij wél moet doen op dat moment. Bijvoorbeeld op een hoogpolige mat blijven zitten of in zijn mand gaan drogen. Gebruik bij dit leerproces diervriendelijke technieken

 1. Gebruik de juiste straffen.

Straffen zijn bedoeld om gedrag te stoppen. Het is echter belangrijk om een onderscheid te maken tussen juiste en foute straffen.

Foute straffen betekenen het toepassen van een onaangename actie naar je pup toe, zoals boos worden, een tik geven, je pup vastgrijpen, een ruk aan de lijn geven, enz. Een foute straf ervaart je pup vooral dat je hem wil stoppen, maar je leert hem niet wat je wel van hem verlangt.

Juiste straffen betekent iets wegnemen dat je pup leuk vindt. Bijvoorbeeld stoppen met aandacht geven, een verwacht koekje niet geven, het spel stop zetten,… Pups begrijpen juiste straffen sneller en beter. Bij het opvoeden van je pup is het met andere woorden raadzaam om enkel juiste straffen te gebruiken en foute straffen volledig te vermijden.

Opvoeden – Hoe doe je dat?

Opvoeding en training hebben een verschillend doel!

Training = iets aanleren. Van hetgeen je je pup hebt aangeleerd, kan je gebruikmaken om het opvoeden van je pup makkelijker te maken. Maar training alleen is onvoldoende om je pup goed te leren functioneren in een gezin.

Opvoeding = leren functioneren in een gezin. Het doel van opvoeding is dat jij, je huisgenoten en de pup zich goed en comfortabel kunnen voelen met en bij elkaar. Ook dit is voor je pup een leerproces.

 1. Hoe maak ik mijn pup zindelijk?

Pups kunnen de eerste levensweken niet zelf hun behoefte doen, ze worden proper gelikt door de moederhond. Vanaf week vier beginnen ze zelf hun behoefte te doen en gaan ze op zoek naar een plekje om te plassen en stoelgang te maken. Op die manier leren pup een bepaalde ondergrond associëren met toilet. Herkent de pup de bekende ondergrond en is die binnen pup bereik dan zal dat zijn favoriete plaats worden om zijn behoefte te doen. Aanvankelijk maken pups nog geen bewuste keuze om hun plasje of stoelgang even op te houden. Vooraleer je pup zijn behoefte doet op de plaats die jij voor ogen hebt, dient hij te begrijpen dat deze plaats zijn toilet is. Dit is een hele grote opgave voor je pup dat hij stap voor stap moet leren. Zindelijkheid betekent dat je pup bewust keuzes leert te maken over waar, wanneer en hoe vaak de behoefte wordt gedaan.

Probeer te zorgen voor een toilet die voor de pup als veilig wordt ervaren.

Zorg er daarnaast voor dat je pup geen fouten kan maken: volg het ritme van je pup, ga mee naar de plaats waar hij zijn behoefte moet doen en zorg voor regelmaat. Bijvoorbeeld na het eten, slapen, spelen en om de 2 uur even proberen.

Behoefte doen is zelf een belonend gedrag, ook voor pups. Je pup voelt zich opgelucht als hij van zijn volle blaas is verlost. Het gedrag zelf dient dus niet door jou te worden beloond. Je kan je pup wel helpen door hem telkens te belonen als hij zijn behoefte op de juiste plaats doet zoals buiten op het gras.

Heeft je pup zijn behoefte in huis gedaan, blijf dan kalm en vermijd om boos te worden op je pup. Ongelukjes horen bij het leerproces. Wanneer je ongelukjes gaat bestraffen al het leerproces worden vertraagd.

Als pups voelen dat ze dringend naar toilet moeten worden ze onrustig, beginnen ze wat rond te lopen of gaan ze snuffelen. Als je dit gedrag opmerkt begeleid je pup dan naar de plaats waar hij zijn behoefte kan doen.

 1. Hoe leer ik mijn pup alleen te zijn?

Geleidelijk aan zal de pup zijn nieuwe huisje en gezin als veilig en bekend gaan aanvoelen, ook het hechten aan zijn gezinsleden vraagt wat tijd. Zorg ervoor dat je pup de eerste dagen niet alleen hoeft te zijn en zich ook ’s nachts in jouw nabijheid vertoeft. Zich goed voelen in jouw afwezigheid is een vaardigheid die een pup pas kan vertonen zodra hij zich voldoende veilig voelt in zijn nieuwe huis. Leren alleen zijn moet niet beloond worden. Het is gebaseerd op vertrouwen en het zich op zijn gemak voelen in zijn nieuwe huisje.

Janken, huilen of jammeren als de pup alleen zit betekent dat hij iets naar jou wil communiceren. Namelijk kom terug! Laat je pup niet zomaar janken, ga kijken wat er scheelt want dit wil zeggen dat je pup zich onveilig voelt en is de omgeving nog onvoldoende vertrouwd voor hem.

Leren alleen zijn gebeurt het best stap voor stap:

 • –  Eerst zorg je ervoor dat je pup jou enkele momenten per dag niet kan volgen in
 • huis. Plaats bijvoorbeeld een hekje tussen de keuken en de woonkamer. Je pup
 • kan jou nog zien of horen, maar niet meer vlak bij zijn.
 • –  Dan zorg je ervoor dat de pup zich iets verder bevindt zodat hij je nog kan horen
 • en ruiken, maar niet meer kan zien.
 • –  Je pup kan al wat langer achter het hekje zitten, blijf nu wat langer weg.
 1. Hoe vermijd ik dat mijn pup spullen vernielt?

Zorg er voor dat er geen bijtgrage voorwerpen rondslingeren, gebruik hulpmiddelen zoals een bench of puppyren en zorg voor een ruim assortiment aan puppy-proof speelgoed. Als je pup aan het kauwen is op kauwspeeltjes is het belangrijk om dit ook te belonen, zodat je pup weet dat dit gewenst gedrag is. Zorg bijvoorbeeld voor speeltjes waar snoepjes uitkomen of speel samen met je pup.

Is je pup op iets ongewenst aan knabbelen, negeer je dit best. Dit is gewoon onderzoekend gedrag en stopt meestal vanzelf. Uiteraard mag je wel ingrijpen als de pup op iets gevaarlijks bijt!

bron: HappyPets.Bayer.be

Waarom u teefje steriliseren?

Eerst en vooral zorgt dit er natuurlijk voor dat je hond zich niet meer kan voortplanten en ze niet meer loops zal worden. Daarnaast zal een sterilisatie ook de kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking aanzienlijk verlagen. Wij raden een sterilisatie aan 2 maanden na de eerste loopsheid, dan is de baarmoeder in rust en is de operatie het minst risicovol. Ook zal het de controle van een hond met diabetes verhogen.

Bij een sterilisatie wordt meestal de baarmoeder samen met de eierstokken en eileiders verwijderd.

U brengt uw hond ’s morgens binnen en als alles vlot verloopt mag ze in de namiddag al naar huis.

Ons vaccinatie schema volgens de nieuwe richtlijnen van WSAVA:

 • een puppyvaccin op 6 weken en op 8 à 9 weken
 • volledig vaccin op 12 weken en op 16 weken
 • volledig vaccin op 1 jaar
 • daarna jaarlijks leptospirose
 • driejaarlijks volledig vaccin
 • buitenland: rabiës driejaarlijks
 • hondenschool of pension: kennelhoest jaarlijks

Kom gerust eens langs of contacteer ons voor meer informatie.

Alles over katten

Meer info volgt hier

Meer info volgt hier

Alle katten en kittens moeten gecastreerd/gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden
oud zijn en/of voor verkoop of adoptie. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis
weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende
fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn. Katten die
geboren zijn tussen 31 augustus 2014 en 31 maart 2018 moeten steriel gemaakt
zijn tegen 1 januari 2020.

Een castratie zorgt ervoor dat uw kat onvruchtbaar wordt. De testikels worden verwijderd.

U brengt uw kat ’s morgens nuchter binnen en tegen de namiddag
kan u hem al komen halen. De draadjes moeten ook niet worden verwijderd, deze
zijn zelfverterend.

Daarnaast heeft castratie talloze voordelen:
– Katers zullen minder sproeien en vechten met andere katers. Zo daalt de kans
op wonden en abcessen. Ze gaan minder rondzwerven en dus minder kans om
te worden aangereden.
– Het maakt van je kat een aangenamer huisdier, ze worden rustiger en huiselijker.
– De kans op ziekten zoals kattenaids (FIV) en leukose (FeLV) neemt bovendien
ook af. Deze ziekten worden overgedragen door seksueel contact en vechten.

Vanaf 1 november 2017 moeten alle katten geïdentificeerd (gechipt) en
geregistreerd zijn.

Dit bekent dat alle katten dan, voor de leeftijd van 12 weken en
in elk geval voor verkoop, geïdentificeerd zijn en geregistreerd moeten worden in
de centrale databank CatID.

De chip wordt onderhuids geplaatst in de linkerkant van de hals. Op deze manier staan uw
gegevens samen met die van uw kat gegregistreerd in CatID. Zodat als uw kat
wegloopt of gevonden wordt u zeer snel herenigd kan worden met katlief.

Vergeet zeker niet uw identiteitskaart mee te nemen als u uw kat wil laten chippen.
Zo kunnen wij uw rijksregisternummer registeren.
Ook een adreswijziging kunnen wij voor u aanpassen in de databank.

Alle katten en kittens moeten gecastreerd/gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden
oud zijn en/of voor verkoop of adoptie. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis
weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende
fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn. Katten die
geboren zijn tussen 31 augustus 2014 en 31 maart 2018 moeten steriel gemaakt
zijn tegen 1 januari 2020

Een sterilisatie zorgt ervoor dat uw kat onvruchtbaar wordt. Bij kattinnen de eierstokken en soms ook de
baarmoeder zelf verwijderd. U brengt uw kat ’s morgens nuchter binnen en tegen de namiddag
kan u haar al komen halen. De draadjes moeten ook niet worden verwijderd, deze
zijn zelfverterend.

Daarnaast heeft sterilisatie talloze voordelen:
– Kattinnen zullen niet meer krols worden. Tijdens de krolsheid zijn kattinnen erg
rusteloos en miauwen ze dag en nacht. De krolsheid treedt ongeveer om de 2à3
weken op en duurt ongeveer een weekje.
– Het maakt van je kat een aangenamer huisdier, ze worden rustiger en huiselijker.
– Het grootste voordeel is uiteraard dat er geen onaangekondigde nestjes meer
kunnen opduiken.
– De kans op baarmoederontstekingen en melkkliertumoren daalt.
– De kans op ziekten zoals kattenaids (FIV) en leukose (FeLV) neemt bovendien
ook af. Deze ziekten worden overgedragen door seksueel contact en vechten.

Waarom vaccineren?

In ons land komen een aantal besmettelijke en levensbedreigende kattenziekten voor. Tegen een aantal van deze ziekten kan uw kat gevaccineerd worden. Door te vaccineren zullen er in het lichaam van uw kat antistoffen gevormd worden tegen deze ziekte. Zo is uw kat beschermd als zij met deze ziekte in contact zou komen. Door regelmatig te vaccineren is een aantal van deze ziekten in ons land sterk teruggedrongen.

Hoe werkt een vaccin juist?

Vaccineren of inenten is een manier om antilichamen en afweercellen in het bloed te laten ontstaan tegen ziekten. Door je kat in te spuiten met een deeltje van, of een onschadelijk gemaakte ziekteverwekker of een zeer kleine hoeveelheid van de ziekteverwekker, stimuleer je het lichaam om antistoffen te produceren tegen die bepaalde ziekteverwekker.

Deze antistoffen blijven een periode actief in het lichaam (meestal 1-3 jaar, afhankelijk van de ziekte). Als de kat tijdens deze periode in contact komt met de ziekte, dan is haar afweersysteem reeds in volle paraatheid om te reageren en kan de ziekteverwekker uitgeschakeld of onderdrukt worden waardoor je kat niet ziek wordt.

Wanneer wordt mijn kitten het best gevaccineerd?

Jonge katjes krijgen de eerste bescherming tegen ziekten van hun moeder. In de baarmoeder en via de eerste melk geeft de kattin de zogenaamde maternale antistoffen door aan haar jongen. Na de geboorte neemt deze hoeveelheid antistoffen van de moeder langzaam af bij de jongen en moet het katje zelf antistoffen gaan opbouwen en dit gebeurt door middel van vaccinatie.

Het meest gebruikte vaccinatieschema bij jonge katjes is vaccinatie op 8 à 9 weken en op 12 weken. Dit noemen we ook wel de primo-vaccinatie.

De boostervaccinatie

1 jaar na de primo-vaccinatie worden de nodige vaccinaties nog eens herhaald. Deze vaccinatie wordt voornamelijk gegeven om de katten die niet voldoende antistoffen hebben opgebouwd tijdens de primo-vaccinatie alsnog de nodige bescherming te bieden.

Vaccinatie van mijn volwassen kat

Het vaccinatieschema van de volwassen kat wordt grotendeels bepaald door de omstandigheden waarin uw kat leeft. Is uw kat een echte jager, een vechtersbaas of eerder een rustige huiskat? Gaat uw kat soms naar een kattenhotel of gaat ze zelfs mee op vakantie? Is uw kat al wat ouder? Leeft u in een streek met veel zwerfkatten? Afhankelijk van deze factoren zal uw dierenarts een vaccinatieschema op maat opstellen voor uw kat.

Welke vaccinaties zijn belangrijk voor mijn kat?

Basisvaccinaties:

– Kattenziekte (Panleukopenie of feliene parvo)

– Feline herpesvirus (maakt deel uit van niesziekte)- Feline calicivirus (maakt deel uit van niesziekte)

Bijkomend vaccin:

– Feliene leukemievirus (FeLV): voornamelijk voor katten die veel buiten komen en

in contact komen met andere katten/zwerfkatten of als uw kat naar een pension gaat

bron: zoetis

Alles over konijnen

Meer info volgt hier

Meer info volgt hier

Meer info volgt hier

Alles over vogels

Meer info volgt hier

Meer info volgt hier

Meer info volgt hier

Heeft u vragen?

Wij geven u graag advies op maat.

CONTACTEER ONS