Wat is het?
Sterilisatie noemen we het onvruchtbaar maken van een huisdier door een deel van de ei- of zaadleider te onderbreken. Het wegnemen van de geslachtsorganen noemen we castratie.
Vaak worden de termen anders gebruikt en zeggen we sterilisatie tegen elke vorm van onvruchtbaar maken van je vrouwelijk huisdier, ongeacht of het nu enkel de eierstokken zijn of ook de baarmoeder die we wegnemen. Castratie zeggen we tegen het wegnemen van de testikels.
Bij bijna alle sterilisaties en castraties nemen we de eierstokken (vrouwelijke dieren) of testikels (mannelijke dieren) weg. Dat is een groot verschil met dezelfde operaties bij mensen, waar er bijna steeds enkel een onderbreking wordt gemaakt in de ei- of zaadleider.
Onze huisdieren worden immers meestal geopereerd met de bedoeling ze niet alleen onvruchtbaar te maken, maar ook alle ongewenst gedrag gerelateerd aan hun geslachtshormonen, zoals bv in huis plassen/markeren te verminderen.
Hoe gaat het praktisch?
Je brengt je huisdier meestal ’s ochtends nuchter binnen bij Fideel. Drinken mogen ze blijven doen tot kort voor de operatie, maar hun eten neem je weg voor je de avond ervoor gaat slapen. Laat honden eerst nog eens goed uit voor je ze binnen brengt.
Wij zullen je huisdier met een injectie kalmeren en vervolgens met gasanesthesie volledig en veilig verdoven. De ingreep zelf duurt naargelang de grootte van het dier en de gekozen operatie van een kwartiertje voor de castratie van een kat tot een uur voor de sterilisatie van een grote hond.
Je dier zal geschoren zijn op en rond de plaats van de operatie om een steriele operatie mogelijk te maken. Een uurtje of twee na de ingreep kan je vriend alweer naar huis.
In de loop van de eerste tien dagen hou je ze best wat rustig en moet er vermeden worden dat ze overmatig likken of bijten aan de wonde. Om je hierbij te helpen bestaat er een heel gamma kragen of body’s, maar de overgrote meerderheid van de dieren hoeft deze niet te gebruiken.
Alles wat je moet weten of doen over de eerste zorgen na de operatie thuis geven we je mee bij de afhaling. Een controle of terugbezoek na de operatie is niet nodig. De draadjes verteren vanzelf. Je huisdier heeft ook niet lang last van deze operatie.
Bij Fideel voeren we de operatie uit voor honden, katten, alle knaagdieren / konijnen en fretten.
Voordelen van de sterilisatie bij de teef en kattin:
- Geen loopsheid / krolsheid meer
- Gemiddeld ouder worden dan niet gesteriliseerde honden of katten omwille van een veel kleiner risico op kanker van de borstklieren en geslachtsapparaat.
- Geen onverwachte dracht en jongen
Tip: bijna de helft van de niet op jonge leeftijd gesteriliseerde honden wordt op latere leeftijd alsnog gesteriliseerd omwille van gezondheidsproblemen zoals borstkanker of een baarmoederontsteking. De risico’s van een operatie dan bij een ouder, ziek dier zijn veel groter dan deze van de routine ingreep op jonge leeftijd.
Voordelen van de castratie van reuen en katers:
- De geur van de urine verdwijnt grotendeels bij katers
- Veel minder of geen ongewenst seksueel gedrag
- Minder agressie
- Niet in huis plassen / markeren, de pot niet meer zo vaak opheffen tijdens een wandeling
- Makkelijker in de omgang zijn met andere honden of katten
Nadelen van de sterilisatie en castratie:
- Onomkeerbaar: je zal nooit meer met je huisdier kunnen fokken
- Makkelijker dik worden, al heb je de hoeveelheid voeding die je geeft uiteraard zelf in de hand
- De vacht staat onder invloed van de geslachtshormonen en kan er na een sterilisatie anders uitzien.
- Gesteriliseerde teefjes hebben met het ouder worden makkelijker incontinentieproblemen
- Op jonge leeftijd gecastreerde katers hebben sneller last van blaasgruisproblemen
Wanneer doe je het het best?
Bij vrouwelijke dieren wordt de operatie best niet uitgevoerd tijdens de loopsheid of krolsheid, omdat er dan verhoogde bloedingsneiging is. Wij adviseren om je hond één keer loops te laten worden, en dan pas de operatie uit te voeren, omdat je teefje dan volledig uitgegroeid is.
Mannelijke dieren castreer je best niet voor de leeftijd van zes maanden, omdat de groeiplaten sluiten onder invloed van testosteron. Een jong gecastreerd dier kan zo hoger op zijn poten worden dan een niet gecastreerd exemplaar.
De wetgever voorziet echter dat katten gesteriliseerd of gecastreerd moeten zijn vooraleer je ze koopt, tenzij onder uitzonderlijke omstandigheden voor de fokkerij.
Hoe kan ik eventuele nadelen voorkomen?
Nadelen zoals dikker worden en problemen met blaasgruis zijn eenvoudig te voorkomen door de voeding aan te passen. Er bestaan van vele merken voedingen voor gesteriliseerde of gecastreerde dieren. Ook bij Fideel hebben we er daar verschillende van op voorraad. Vraag ernaar!
Wat kost het?
De kostprijs is afhankelijk van de grootte en de gekozen operatie. Contacteer ons gerust om op voorhand een goede prijsindicatie te kennen.